KJV wordt Leesjury

In 2021 bestaat de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 40 jaar. Dat is hét moment voor een volledige make-over! Met een nieuwe naam, een nieuwe website, een nieuwe look en een paar inhoudelijke aanpassingen wil de Leesjury in de toekomst nog meer juryleden aantrekken.

Lees jij graag? Wil je graag het mooiste jeugdboek bekronen? Dan is de Leesjury vast iets voor jou!

Als jurylid krijg je de unieke kans om zelf jeugdboeken te beoordelen en bekronen.

Eén van de grote veranderingen dit leesjaar ('21-'22) is dat de oudste leeftijdsgroepen voortaan een selectie van 6 boeken i.p.v. 8 boeken voorgeschoteld krijgen om van te smullen. Hopelijk houden onze enthousiaste oudere lezers hierdoor wat meer tijd over om schoolwerk, hobby's en hun jurytaak makkelijk te combineren.

Ben jij tussen de 4 en 18 jaar oud en wil je dit jaar deelnemen aan de Leesjury? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Inschrijven kan nog tot eind oktober ’21 en je hebt tot midden april ’22 tijd om al je boeken te lezen.

Veel leesplezier!

Het jeugdbib-team

Hoe werkt de Leesjury?

Als lid van de Leesjury lees je tussen september en april een aantal geweldige, nieuwe boeken. Je denkt erover na en praat erover met je klasgenootjes, vrienden of leeftijdsgenoten uit je eigen leesgroep. Was het een leuk boek? Wat vind je van de illustraties? Waren sommige dingen moeilijk of zaten er saaie stukken in?

Eens je alle boeken op je lijst gelezen hebt, kan je gaan stemmen. Rangschik de hele lijst: het beste boek komt op de eerste plaats, en het boek dat je het minst graag las, komt op de laatste plaats. Jouw mening telt!

Welke boeken op jouw leestlijst staan, hangt af van je groep. Er zijn zeven groepen, die aansluiten bij je leeftijd. En elke groep heeft z'n eigen leeslijst. Klik hieronder op je leeftijdsgroep en ontdek welke boeken voor je klaarstaan. 

Groep 1 (derde kleuterklas) 

Groep 2 (eerste en tweede leerjaar)

Groep 3 (derde en vierde leerjaar)

Groep 4 (vijfde en zesde leerjaar)

Groep 5 (eerste en tweede middelbaar)

Groep 6 (derde en vierde middelbaar)

Groep 7 (vijfde en zesde middelbaar)

 

Ook goesting gekregen? Lees mee!

Vul voor eind oktober het digitale inschrijvingsformulier in. Of spring gezellig even binnen in de bib en vul het formulier in aan de balie. 

Wil je meer weten, neem dan ook eens een kijkje op deleesjury.be

Je vindt hier meer informatie over de jury, de winnende boeken van de voorbije jaren en elke week een 'boek van de week'.

 

Leesjury

 

 

5 Wist-je-datjes voor leden van de Leesjury 2021 – 2022

1. Een Leesjury-boek mag je 14 dagen houden.

2. Je kan het boek niet verlengen of online reserveren.

3. Je kan in de bib aan de balie wel gratis een Leesjury-boek reserveren indien er geen beschikbaar is in de bib.

4. Vink de boeken die je reeds gelezen hebt af op de Leesjury-bladwijzer, zo houd je voor jezelf een overzicht bij. Of vraag naar een scorestickertje aan de balie.

5. Alle boeken gelezen? SuPerFanTastisCh!! Samen met je laatste boek geef je je stemformulier af aan de balie in de bib.