Tijdens de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog worden gewone, bange mensen in Rusland verleid tot allerlei kleine, banale vormen van verraad.
Titel
Leven en lot
Auteur
Vasili Grossman
Vertaler
Froukje Slofstra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Zizn' i sud'ba
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2021
959 p. : kaart
ISBN
9789460034428 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

De Russische Jood Iosif Solomonovitsj Grossman (1905-1964), om redenen van doorgedreven russificatie beter gekend als Vasili Semjonovitsj Grossman, groeide onder Stalin uit tot een gerespecteerd prozaïst en oorlogsverslaggever, maar kreeg na de Tweede Wereldoorlog in de partijpers enkele rake klappen te verduren. Zijn gedweeheid maakte plaats voor revolte. Gedurende ruim een decennium werkte hij in het geheim aan zijn opus magnum Leven en lot. Het is een epos over mensen van vlees en bloed die in de Tweede Wereldoorlog aan beide zijden van de Duits-Russische frontlinie zuchten onder het juk van totalitarisme. Als burger of soldaat, in vrijheid of gevangenschap, als dader of slachtoffer.
Het is geen geheim dat Grossman voor deze roman zijn mosterd is gaan halen bij Lev Tolstoj, aan wie hij dan ook meer dan eens refereert. De meest voor de handliggende gelijkenis tussen de auteurs van Leven en lot en Oorlog en vrede is dat beiden een groot aantal fictionele roman…Lees verder
Een van de grote en indrukwekkende romans van de Russische twintigste-eeuwse literatuur. Het boek, dat de toestand in de concentratiekampen en oorlogsscènes als de slag van Stalingrad beschrijft, maar zich, net als Tolstojs 'Oorlog en vrede', ook richt op het leven van individuen, is geschreven in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Voordat het kon worden gepubliceerd, werd het manuscript in beslag genomen door de KGB. De autoriteiten waren doodsbenauwd voor de schok die de roman teweeg zou kunnen brengen: stalinisme en nationaalsocialisme werden door Grossman (1905-1964) op één lijn gesteld. Lang na Grossmans dood dook er een tweede manuscript van het boek op dat naar het Westen werd gesmokkeld. Thans trekt het, zowel in het Westen als in Rusland zelf, een groot aantal lezers. Een fenomenale roman in de Russische klassieke traditie, die bovendien uitstekend is vertaald. Met noten, stamboom, lijst belangrijkste personages, kaarten, nawoord, Grossmans brief aan Chroesjtsjov en ver…Lees verder

Verpletterde mensen

 

Verpletterde mensen

Tot Bevrijdingsdag bespreekt Letter&Geest wekelijks een oorlogsklassieker.

75 jaar bevrijding Klassieker

 

Als boeken hun lot hebben, zoals een Latijns spreekwoord zegt, dan geldt dat zeker voor het boek van Vasili Grossman, 'Leven en lot' over de slag bij Stalingrad. Het volumineuze manuscript ervan is maar ternauwernood aan de totale vernietiging ontsnapt. Toen de auteur in 1961 het aan een uitgever aanbood, in de veronderstelling dat de culturele ontspanning van Chroesjtsjov publicatie mogelijk maakte, werd het onmiddellijk door de KGB geconfisqueerd en moest de auteur de kopieën ervan inleveren, inclusief de typelint en het carbonpapier waarmee het manuscript getypt was. De hoofdideoloog van de communistische partij liet Grossman weten dat het in geen tweehonderd jaar gepubliceerd zou kunnen worden. Grossman zelf werd niet gearresteerd maar de arrestatie van zijn geesteskind en levenswerk bespoedigde zijn eigen dood.

Wonder boven wonder is een geheime kopie bewaard gebleven en 28 jaar later ten tijde van Gorbatsjov gepubliceerd. Het was met Solzjenitsyns 'Goelag Archipel…Lees verder

Over Vasili Grossman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door This picture has been taken by Andrew Butko. Contact information - e-mail: abutko@gmail.com. Do not copy this image illegally by ignoring the terms of the СС-BY-SA or GNU FDL licenses, as it is not in the public domain. Other photos see here.

Vasili Semjonovitsj Grossman (Russisch: Васи́лий Семёнович Гро́ссман) (Berditsjev, 12 december 1905 – Moskou, 14 september 1964) was een prominent Russisch schrijver en journalist uit het Sovjet-tijdperk.

Leven

Grossman werd geboren in een verlicht Joods gezin, maar kreeg geen Joodse opvoeding. In 1917-1918 onderbrak hij zijn schoolperiode en ondersteunde als jonge jongen al actief de Russische revolutie. In de jaren twintig studeerde hij weer aan de Moskouse universiteit en werd vervolgens ingenieur. Vanaf 1936 wijdde Grossman zich, na een aantal succesvolle publicaties, volledig aan de literatuur en werd een succesvol schrijver en lid van de Bond van Sovjetschrijvers.

In 1941 werd hij oorlogscorrespondent van het Rode Leger, voor de legerkrant De Rode Ster. Hij nam onder andere deel aan de Slag om Stalingrad, de bevrijding van Treblinka en de Slag om Berlijn.

Na de oorlog werd zijn vertrouwen in het Sovjet-regi…Lees verder op Wikipedia