Boek
Nederlands
Verslag in dagboekvorm over de vriendschap die zich ontwikkelde tijdens talloze bezoeken van de schrijver aan Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn.
Titel
Vrienden
Auteur
Tim Krabbé
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
794 p.
ISBN
9789044642681 (hardback)

Besprekingen

De schrijver vertelt het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen hem en Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn in 1987, een zaak die in Nederland maandenlang het nieuws beheerste. Al direct na zijn arrestatie raakte Krabbé geïntrigeerd door deze schijnbaar doodgewone man. Via zijn vrouw Els probeerde hij in contact te komen met de moordenaar, een contact dat zich snel ontwikkelde tot hechte vriendschap en meer. Pas na maanden was E. bereid hem te ontmoeten, de eerste van vele bezoeken. Duidelijk wordt dat deze man verteerd werd door wraakgevoelens jegens de maatschappij. Hij, de intelligente maar werkloze ingenieur. Maar ook een gewelddadige en onberekenbare man. Opmerkelijk dat zijn vrouw hem al die tijd bleef steunen en ondanks alles van hem hield. Het boek laat de lezer met vraagtekens achter. Hoe een schrijver zo geobsedeerd kan raken dat hij tien jaar na de dood van Ferdi E. (in 2009) een boek van 800 pagina’s publiceert, wordt niet echt duidelijk. In dagboekvorm gesch…Lees verder

Moordenaar en strontvervelend

Tim Krabbé noemde zijn boek over Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn, 'Vrienden'. Dacht E. er ook zo over?

Literatuur en criminaliteit hebben altijd een vruchtbare combinatie gevormd, denk maar aan 'In Cold Blood' van Truman Capote over een meervoudige moord in Kansas, 'The Executioner's Song' van Norman Mailer over moordenaar Gary Gilmore en bij ons Thomas Rosenboom over de Baarnse moordzaak ('Vriend van verdienste') en A.F.Th. van der Heijden met boeken over de Bemmelse moordzaak ('Het Hof van Barmhartigheid' en 'Onder het plaveisel het moeras') en over de Manson-moorden ('Het schervengericht'). Soms vermomd als fictie, soms als een 'non-fictieroman' zoals Capote zijn roman noemde.

Tim Krabbés boek 'Vrienden' brengt de moord op Gerrit Jan Heijn door Ferdi E. uit 1987 weer in beeld. Een roman is het zeker niet, ook geen non-fictieroman, eerder wat je noemt een kroniek aan de hand van dagboekaantekeningen, brieven en verslagen uit de werkelijkheid. En achthonderd pagina's dik, want de realiteit laat zich kennelijk niet zomaar indikken.

Het is misschien wel de meest …Lees verder

Over Tim Krabbé

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Nijs, Jac. de / Anefo

Hans Maarten Timotheus (Tim) Krabbé (Amsterdam, 13 april 1943) is een Nederlands schrijver en schaker. Naast romans schreef hij verschillende boeken over zijn twee grootste passies: schaken en wielrennen.

Biografie

Familieleden en opleiding

Krabbé stamt uit een creatieve familie. Zijn grootvader Hendrik Maarten Krabbé en vader Maarten Krabbé waren bekende kunstschilders; zijn moeder, Margreet Reiss (1914-2002), was filmvertaalster en schrijfster; zijn broer Jeroen Krabbé is acteur, regisseur en kunstschilder en zijn halfbroer Mirko Krabbé is multimediakunstenaar en ontwerper.

Hij voltooide in 1960 de HBS-B aan het Spinoza Lyceum in Amsterdam en studeerde enige tijd psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Krabbé is getrouwd geweest met Liz Snoijink, met wie hij een zoon heeft. Naast schrijven en schaken heeft hij wat geacteerd (onder andere in het satirische VARA-…Lees verder op Wikipedia