Boek Nederlands

Herinneringen aan de toekomst

Siri Hustvedt (auteur), Caroline Meijer (vertaler), Jeske Van der Velden (vertaler)

Herinneringen aan de toekomst

Siri Hustvedt (auteur), Caroline Meijer (vertaler), Jeske Van der Velden (vertaler)
Genre:
S.H., een jonge vrouw uit Minnesota, verhuist eind jaren zeventig naar New York. In haar nieuwe woning hoort ze door de dunne muren heen de bizarre en dreigende monologen van haar buurvrouw Lucy Brite. Ze schrijft alles op in een schrift, samen met de schetsen van een roman en al haar andere belevingen in de miljoenenstad.

Veertig jaar later is S.H. een bekende schrijver, en als ze ha
Titel
Herinneringen aan de toekomst / Siri Hustvedt ; met illustraties van de auteur
Auteur
Siri Hustvedt
Vertaler
Caroline Meijer Jeske Van der Velden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Memories of the future
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
414 p. : ill.
ISBN
9789403149905 (paperback)

Besprekingen

Het belang van stiltes

Roman. In haar nieuwe roman graaft Siri Hustvedt diep in eigen leven. Het levert een van haar allerbeste boeken op.

In Herinneringen aan de toekomst, de zevende roman van de Amerikaanse schrijfster Siri Hustvedt (64), gaat S.H., een auteur van in de zestig, de confrontatie aan met het notitieboek dat ze als drieëntwintigjarige schreef. Bij momenten heeft ze medelijden met de vrouw die ze was, maar ze bewondert haar daadkracht: de literatuurstudente die het ondergesneeuwde Minnesota inruilde voor een gehorige flat op 109th Street in New York, was niet van plan om het even aan te kijken. Een reus wil ze zijn, een intellectueel en schrijver die niet hoeft onder te doen voor haar mannelijke collega's.

S.H. vindt het notitieboek uit 1978 tijdens het uitruimen van het ouderlijke huis. De combinatie van fragmenten uit de aantekeningen met commentaren van de oudere S.H. zorgt voor avontuurlijk proza. De wijze waarop de schrijfster schakelt tussen toen en nu en hoe ze filosofeert over tijd is wervelend.

In het notitieboek staan dingen die S.H. zich niet of anders herinnert. Het hoofdpe…Lees verder

Wit gat

De nieuwe roman van Siri Hustvedt is een speurtocht naar haar New Yorkse beginjaren, die helaas soms op dwaalsporen belandt.

‘Tegenwoordig klamp ik me vast aan het onmiddellijke. Ik schrijf de dood tegemoet.’ Wanneer schrijfster S.H. – één keer raden over wie Siri Hustvedt het hier heeft – de herfst van haar leven bereikt, kijkt ze terug op haar New Yorkse jonge jaren. Aanleiding: een doos notities die ze bij haar dementerende moeder heeft ontdekt en waaruit ze een dagboek en een vergeten manuscript heeft opgediept. Die aanzet tot een roman, een hervertelling van Sherlock Holmes – let op de initialen – was in die tijd niet publicabel maar biedt S.H. nu het raamwerk waarin ze haar jeugdige zelf terugvindt. Ook het dagboek ontsluit een aantal herinneringen die ze vergeten achtte.

Wat was ze jong en leergierig in 1979, net aangekomen in New York, dat in die tijd nog geen toeristische attractie was maar een grimmige, gevaarlijke stad vol leegstand en misdaad. Gelukkig was ze ook bevolkt met heerlijk onbezonnen bohemiens, die S.H. meelokten in de artist…Lees verder