In 1895 ontdekt de commandant van de Franse geheime dienst, Georges Picquart dat de Joodse legerofficier Alfred Dreyfus met vals bewijs veroordeeld is tot levenslange gevangenisstraf op Duivelseiland wegens spionage voor de Duitsers.
Titel
J'accuse
Regisseur
Roman Polanski
Naar het werk van
Robert Harris 1957-
Acteur
Louis Garrel Jean Dujardin 1972- Emmanuelle Seigner Grégory Gadebois
Taal
Frans
Parallele titel
An officer and a spy
Uitgever
Cinéart, [2020]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2019
Speelduur
126 min.
Aantekening
Frans gesproken, Nederlandse ondertiteling
EAN
5051083156097
mooov

Besprekingen

Historisch drama van Roman Polanski (Carnage; The ghostwriter) met in de hoofdrol Jean Dujardin (The artist; Un + une). Het verhaal is gebaseerd op de roman ‘An officer and a spy’ (2013, vertaald als De officier) van Robert Harris, die ook samen met Polanski het scenario schreef. In 1895 wordt kolonel Georges Picquart benoemd tot commandant van de Franse geheime dienst. Hij ontdekt dat de Joods-Franse legerofficier Alfred Dreyfus (Louis Garrel) met vals bewijs veroordeeld is tot levenslange gevangenisstraf op Duivelseiland wegens spionage voor de Duitsers. Met gevaar voor zijn eigen carrière en zijn leven zet hij zich in om de waarheid aan het licht te brengen en Dreyfus in ere te herstellen. De film is niet in Nederland uitgebracht omdat de regisseur omstreden is. Jeroen Struys (De Standaard 13-11-’19: ‘(…) ronduit fascinerende film. Veertig jaar na Tess geeft Polanski opnieuw een masterclass kostuumfilm. Dat doet hij door de geschiedenis zo te vertellen dat die weer spreekt voor de …Lees verder

Over Roman Polanski

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Roman Polański, geboren als Rajmund Roman Liebling (Parijs, 18 augustus 1933), is een Pools-Franse acteur en filmmaker van joodse afkomst. Sinds 1978 is hij voortvluchtig van het Amerikaanse rechtssysteem; In dat jaar ontvluchtte hij het land voordat de rechter kon oordelen in de rechtszaak over de ontucht met een minderjarige waarvan Polański zichzelf schuldig had verklaard. Hij is vooral bekend van films als Repulsion, Chinatown, Rosemary's Baby en The Pianist. Voor deze laatste film kreeg hij de Oscar als beste regisseur.

Hoewel Polański tijdens zijn carrière veel verschillende genres beoefende, wordt hij gezien als een meester in het maken van psychologische thrillers die zich afspelen in een beperkte ruimte en waarin een sociaal beschermd personage langzaamaan aftakelt. Deze thrillers kenmerken zich door een extreem pessimistische wereldvisie, veel zwarte humor en een voorliefde voor absurdisme.

B…Lees verder op Wikipedia