Boek
Nederlands

In de naam van de zoon

Autobiografisch relaas van de auteur over het bevrijdende inzicht niet te hoeven kiezen tussen de twee vaders in zijn leven.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
In de naam van de zoon
Auteur
Oscar van den Boogaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
186 p.
ISBN
9789403119526 (paperback)

Besprekingen

De halfbroer van Beatrix vindt heling

Na twee romans over zijn controversiële prinselijke afkomst leert Oscar van den Boogaard in zijn nieuwe memoir eindelijk het 'verwaarloosde kind' dat hij was, te omhelzen. Hij hoopt pijn te kunnen ruilen voor geluk.

Het zijn de pianoklanken van Ludovico Einaudi die de schrijver Oscar van den Boogaard (58) voor het eerst laten voelen 'wat harmonie is'. Een van de vier woningen die Van den Boogaard en zijn man Steven Van Watermeulen in hun bezit hebben, is een 17de-eeuwse villa aan zee in de hak van Italië, die ze van Einaudi kochten. Van den Boogaard reist er tijdens de coronacrisis heen om een einde te maken aan het verhaal over zijn afkomst, dat zijn ­leven compleet beheerst. Nu hij In de naam van de zoon heeft geschreven, nadrukkelijk níet een roman over zijn alter ego Maxwell, maar een memoir over hem, over Oscar, kan hij misschien zijn verleden achter zich ­laten en over 'geluk schrijven en het besef van eenheid'.

Al zijn romans en toneelstukken gaan ­immers over 'de pijn en het verdriet van afgescheidenheid' terwijl hij verlangt naar 'vervloeiing, eenheid en extase'. Hij wil het zo graag, en na het lezen van dit boek kun je niet anders dan het Van d…Lees verder

Oscar van den Boogaard

In zijn nieuwste roman doet Oscar van den Boogaard een dure belofte: dit wordt het allerlaatste boek over zijn illustere vader, hierna slaat hij die bladzijde definitief om en kijkt hij alleen nog vooruit. Voor wie de voorbije vijf jaar toevallig even de andere kant op keek: in 2018 outte Van den Boogaard zich als de buitenechtelijke zoon van wijlen prins Bernhard, en dus de halfoom van koning Willem-Alexander. In 'Kindsoldaat' en 'Jachthuis' verkende de schrijver die opmerkelijke stamboom al uitgebreid, en met succes. Beide boeken lazen als familieromans in de beste Tolstoj-traditie, vol ongeluk dat vrolijk van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ook 'In de naam van de zoon' is onmiskenbaar vanuit een hoogstpersoonlijke, dwingende noodzaak geschreven. In dit laatste vaderboek wil Van den Boogaard zijn knoert van een jeugdtrauma finaal onder de zoden krijgen. Zijn zelfverzekerde, maar ook ouderwetse schrijfstijl verheft dat trauma zeker tot literatuur, maar toch hopen we…Lees verder

Een autobiografische psychologische roman over familie en identiteit. Er zijn twee vaders in het leven van Oscar van den Boogaard. Vijftig jaar lang heeft hij het ontkend. Dat ging hem ogenschijnlijk goed af, maar het heeft hem uitgeput. Toen hij in de roman ‘Kindsoldaat' zijn familiegeschiedenis ging beschrijven en vervolgens in‘Jachthuis' aankwam bij zijn eigen jeugd, vielen de puzzelstukjes op hun plaats. Na een halve eeuw is er het inzicht om niet te hoeven kiezen; met het schrijven van dit boek komt de auteur eindelijk bij zichzelf thuis. In zachte, serieuze, talige stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep.Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 1964) is een bekende schrijver, scenarioschrijver en uitvoerend kunstenaar. Hij groeide op in Suriname en Nederland. Hij publiceerde meerdere boeken, die in verschillende landen zijn uitgegeven.

Over Oscar van den Boogaard

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marcel Lennartz

Oscar van den Boogaard (Harderwijk, 30 mei 1964) is een Nederlandse schrijver.

Leven en werk

Van den Boogaard groeide op in Suriname en in Nederland. Hij werkte korte tijd op een advocatenkantoor alvorens zich fulltime aan het schrijven te wijden.

Onder zijn eigen naam publiceerde hij romans bij Querido, De Arbeiderspers, De Prom en De Bezige Bij. Onder het pseudoniem Emmanuel Lipp schreef hij, samen met zijn partner Steven Van Watermeulen, de roman Chinchilla Song. Met Van Watermeulen schreef hij tevens de roman Zeeduivel voor Amalia, onder het pseudoniem Pearl Sweetlife. Deze beide romans werden bij De Geus gepubliceerd.

Reeds vele jaren verschijnt er elke vrijdag een column van zijn hand in de Vlaamse krant De Standaard. Voorheen publiceerde hij deze column op maandag, onder de titel De man op maandag.

Van den Boogaard was van 2011 tot 2016 artistiek directeur van het Hoger …Lees verder op Wikipedia