Boek
Nederlands

De witte vesting

Orhan Pamuk (auteur)
In het 17e eeuwse Osmaanse rijk wordt een Italiaanse student de slaaf van een hodja; de twee mannen die als twee druppels water op elkaar lijken, zijn veroordeeld om samen te leven en te werken en deelgenoot te worden van elkaars kennis en geschiedenis.
Titel
De witte vesting
Auteur
Orhan Pamuk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Beyaz kale
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2008
205 p.
ISBN
9789029566216

Besprekingen

In het midden van de zeventiende eeuw overvallen Turken een Italiaans schip. Een Italiaanse student wordt de slaaf van een hodja, leraar. Ruim twintig jaar zijn de twee mannen, die als twee druppels water op elkaar lijken, veroordeeld samen te leven, te werken, deelgenoot te worden van elkaars kennis en geschiedenis. Op de achtergrond speelt de sultan een rol. De hodja en de student maken een veldtocht met de sultan. Het onneembare verdedigingswerk van de vijand is de Witte Vesting. Daar gebeurt het onvermijdelijke waar het hele boek naar toe werkt: de hodja wordt de student en vertrekt naar diens land. De student rest niets anders dan de hodja te worden, maar een opmerking van de sultan doet het kaartenhuis ineenstorten: 'is niet het beste bewijs dat mensen overal een zijn, het feit dat ze gewoon elkaars plaats kunnen innemen?' Derde roman van Orhan Pamuk (1952), een van de betere Turkse schrijvers; hij kreeg in 2006 de Nobelprijs voor literatuur. Vrij kleine druk.

Over Orhan Pamuk

Ferit Orhan Pamuk (Istanboel, 7 juni 1952) is een Turkse schrijver.

Hij geniet internationaal aanzien als een van de grootste Turkse schrijvers van het moment en van deze eeuw. Belangrijkste thema's in zijn werk zijn de conflicten en de tegenstellingen tussen Oost en West, islam en christendom, traditie en moderniteit. Deze thema's worden behandeld in een schrijfstijl die "een mengsel is van oosterse verteltraditie en stijlelementen van de westerse moderniteit" (bron: Juryrapport Vredesprijs). Zijn boeken zijn vertaald in dertig talen. In 2006 is aan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Hij is hiermee de eerste Turk die deze prijs ten deel is gevallen.

Sneeuw

De roman Sneeuw (2003; oorspronkelijk Turkse titel: Kar, 2002) wordt algemeen beschouwd als een van Pamuks belangrijkste werken. Het boek speelt zich af in de oostelijke Turkse grensplaats Kars, plaats van ontmoeting van verschille…Lees verder op Wikipedia