Biografische roman over Augustin Mouchot (1825-1912), uitvinder van van de vroegste zon-aangedreven machine door zonne-energie om te zetten in mechanische stoomkracht.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
De uitvinder
Auteur
Miguel Bonnefoy
Vertaler
Liesbeth van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'inventeur
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
190 p.
ISBN
9789403115627 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Recensie De uitvinder -Een vergeten visionair

Zonne-energie bestond al in de 19de eeuw. Miguel Bonnefoy schreef een gloedvolle roman over de tragische uitvinder ervan, Augustin Mouchot.

Het is een opmerkelijk boek, De uitvinder van de Franse schrijver Miguel Bonnefoy, over de vergeten ingenieur Augustin Mouchot. Als je de eerste pagina's leest, denk je een biografie over de ontdekker van zonne-energie in handen te hebben, en dat is het in zekere zin ook. Tegelijkertijd is De uitvinder zo vrij en verbeeldingsvol geschreven, met zoveel stilistisch plezier, dat je zou kunnen denken dat Augustin Mouchot nooit heeft bestaan en geheel aan Bonnefoys geest is ontsproten. Is hij nu een romanfiguur, een heus personage, of een echte persoon?

Enig onderzoek leert dat Augustin Mouchot leefde van 1825-1912 in Frankrijk en dat hij een wisselvallig lot heeft gekend, zoals zoveel andere wetenschappers, kunstenaars en uitvinders. Vanuit de diepste armoede en de grootste miskenning werd hij gedurende een paar jaar een zelfs door de Franse keizer bejubelde geleerde om daarna weer bijna volledig te worden vergeten. Mouchot ontving belangrijke wetenschappelijke prijzen, maar sti…Lees verder

Een historische roman over Augustin Mouchot (1825-1912), een uitvinder die zijn tijd ver vooruit was. Deze zoon van een slotenmaker en docent wiskunde ontdekte halverwege de 19e eeuw hoe zonne-energie omgezet kan worden in mechanische stoomkracht. Zijn uitvinding werd gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Op het toppunt van zijn roem en met een keizerlijke toelage, vertrok Mouchot naar Algerije om daar ‘de woestijn te laten bloeien’. Intelligent en in beeldende stijl geschreven. Met name geschikt voor een literaire lezersgroep.Miguel Bonnefoy (Parijs, 1986) is een Venezolaans Franstalige schrijver. Hij schreef een klein aantal boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Fénéon Prize, de Prix des libraires en de Prix du jeune écrivain de langue française.

Over Miguel Bonnefoy

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Romanceor

Miguel Bonnefoy (Parijs, 22 december 1986) is een Venezolaans Franstalig schrijver.

Biografie

De moeder van Miguel Bonnefoy is een Zuid-Amerikaanse diplomaat die ten tijde van de geboorte van Miguel als cultureel attaché verbonden was aan de Venezolaanse ambassade in Parijs. Zijn vader is een Chileense romanschrijver en activist die werd gemarteld tijdens het regime van Augusto Pinochet en politiek asiel aanvroeg in Frankrijk.

Miguel Bonnefoy groeide op in Caracas en Lissabon waar hij Franstalige middelbare scholen bezocht. Hij keerde terug naar Frankrijk om literatuurwetenschap te studeren aan de Sorbonne.

Hij spreekt twee talen, Frans en zijn moedertaal Spaans. Naast auteur was hij als leraar Frans verbonden aan de Alliance Française in Caracas. In 2018-2019 verbleef hij enige tijd in Villa Medici in Rome.

Schrijverschap

In 2009 won Bonnefoy met het korte verhaal …Lees verder op Wikipedia