Dvd
Engels
Een zwarte sheriff probeert de orde te handhaven in een chaotisch stadje. Westernparodie waarin racisme, bekrompenheid en clichés op de hak worden genomen
Extra onderwerp
komedie, western, Speelfilms ; DVD, wef
Titel
Blazing saddles / dir. by Mel Brooks ; screenplay by Mel Brooks ... [e.a.] ; story by Andrew Bergman
Regisseur
Mel Brooks
Naar het werk van
Andrew Bergman
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
1974
Speelduur
ca. 89 min.
Aantekening
Engels gesproken, nagesynchroniseerd in het Italiaans en Duits Nieuwe digitale transfer Ondertiteling : Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Portugees, Arabisch, Roemeens, Bulgaars, Sloveens, Turks, Deens, Fins, IJslands, Zweeds, Noors, Kroatisch, Tsjechisch, Grieks, Hongaars, Hebreeuws, Engels voor slechthorenden, Italiaans voor slechthorenden, Duits voor slechthorenden
EAN
7321932189599

Besprekingen

Amerikaanse westernparodie onder regie van Mel Brooks uit 1974, met o.a. Cleavon Little, Gene Wilder, Madeline Kahn en Harvey Korman. Een zwarte sheriff (Little) wordt speciaal ingehuurd om de bevolking van een klein stadje zodanig te demoraliseren dat die voor een laag bedrag de grond zal verkopen aan een speculant (Korman). De sheriff roept echter de hulp in van een voormalige revolverheld (Wilder). De Speelfilmencyclopedie gaf 3 1/2 ster: ' Brooks' eerste filmsucces is een uitgelaten westernpersiflage met Little als een onwaarschijnlijke sheriff, Korman als de schurkachtige Hedley Lamarr en Kahn als de op Dietrich lijkende zangeres. Geen van Brooks' latere films is zo succesvol geweest als deze krankzinnige komedie.' De dvd bevat als extra het audiocommentaar van Mel Brooks bij bepaalde scènes, twee documentaires, 'Black Bart': een pilot-aflevering uit 1975 als voorstel voor een tv-reeks als spin-off van de film en een aantal weggelaten scènes.

Over Mel Brooks

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Towpilot

Mel Brooks, eigenlijk Melvin Chaminsky (Brooklyn (New York), 28 juni 1926) is een Amerikaans acteur, komiek, filmregisseur, scenarioschrijver en theater- en filmproducent. Hij is vooral bekend geworden door komische films als Young Frankenstein, The Producers en Blazing Saddles. Mel Brooks heeft een duidelijk herkenbare filmstijl, die zich laat beschrijven als een mengsel van klucht, parodie, satire en vaudeville.

Biografie

Mel Brooks werd geboren in een Joods-Duits gezin. Hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Amerikaanse leger. Na de oorlog werkte hij als stand-upcomedian en later als schrijver voor komedieseries, waarvan Your Show of Shows met Sid Caesar de bekendste is. Samen met Buck Henry creëerde hij ook de spionage-parodie Get Smart, die van 1965 tot 1970 op de Amerikaanse televisie te zien was.

In 1961 creëerde hij samen met Carl Reiner het typetje the …Lees verder op Wikipedia