Boek Nederlands

Met planten leren praten

Marta Orriols (auteur), Pieter Lamberts (vertaler)

Met planten leren praten

Marta Orriols (auteur), Pieter Lamberts (vertaler)
Genre:
Onderwerp
Verlies Rouwen
Titel
Met planten leren praten
Auteur
Marta Orriols 1975-
Vertaler
Pieter Lamberts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Catalaans
Oorspr. titel
Aprendre a parlar amb les plantes
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
285 p.
ISBN
9789044640588 (paperback)

Besprekingen

Een mooie zombie

Dokter Paula heeft alles voor elkaar. Tot ze een noodlottig telefoontje krijgt. De debuterende Catalaanse Marta Orriols (1975) schreef een diepgaande roman over een jaar van rouw en verdriet.

Hoe neem je afscheid van iemand met wie je nog lang niet klaar bent, met wie je al jaren samenleeft en dat nog veel meer jaren hoopt te doen? Hoe moet je verder wanneer een leven van het ene moment op het andere afgebroken wordt? Dat is de vraag waarmee Paula Cid in Marta Orriols' Met planten leren praten worstelt. Op een dag krijgt ze een telefoontje. Haar vriend Mauro werd geschept door een auto. Een paar uur later is hij dood. "Je ziet er niet uit als een weduwe", merkt iemand een paar maanden later op. "Je ziet eruit als een mooie zombie." En daar is nog een bijkomende reden voor, een die Paula voor zich houdt. Net voor Mauro het huis uit ging en onder die auto terechtkwam, had hij Paula meegedeeld dat hij een ander had, en dat hij bij haar zou weggaan. Het zorgt voor een dubbel verdriet.

Arts Paula en uitgever Mauro vormden voor de buitenwereld een geslaagd koppel, vroege veertigers met een drukke baan, ambitieus zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Ze woonde…Lees verder