Tussen de negentiende eeuwse Engelse dichter John Keats en zijn buurmeisje Fanny Brawne ontstaat een romance. Aan deze relatie komt na drie jaar abrupt een einde door de dood van Keats
Onderwerp
Keats, John
Titel
Bright star / written and dir. by Jane Campion
Regisseur
Jane Campion
Componist
Mark Bradshaw
Acteur
Abbie Cornish Ben Whishaw
Taal
Engels
Uitgever
Paradiso, 2010
1 dvd-video
Oorspr. opname
2009
Speelduur
119 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5414937031306
mooov

Besprekingen

Brits romantisch kostuumdrama uit 2009 van de Australische regisseuse Jane Campion (An angel at my table; The piano), met Abbie Cornish, Ben Whishaw en Kerry Fox. Tussen de negentiende eeuwse Engelse dichter John Keats en zijn buurmeisje Fanny Brawne ontstaat een romance. Aan deze relatie komt na drie jaar, in 1821, abrupt een einde door de dood van Keats die leed aan tuberculose. Campion toont hun gedoemde liefdesrelatie niet door de ogen van Keats, maar door de ogen van de achttienjarige Fanny. Keats heeft weinig succes met de publicatie van zijn gedichten en hij heeft geen geld, waardoor een huwelijk onmogelijk is. Gerhard Bush (VPRO Gids nr. 41, 2009) geeft 4 (van 5) sterren: 'Nergens sentimenteel, maar van het begin tot eind aangrijpend; heel sensueel gefilmd en fraai ingehouden gespeeld.' Ook André Waardenburg (NRC 14-10-'09) geeft 4 (van 5) sterren: 'Bright Star is een magnifiek gefotografeerd kostuumdrama, gefilmd in een klassieke stijl: uitgebalanceerde beeldcomposities, rust…Lees verder

Over Jane Campion

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik from Poland

Jane Campion (Wellington, 30 april 1954) is een film- en televisieregisseur.

Campion is geboren in Wellington, Nieuw-Zeeland. Ze studeerde antropologie en deed later de Australian School of Film and Television. In 1993 won ze de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes voor de film The Piano. Die film werd ook in 1993 genomineerd voor acht Academy Awards en won er uiteindelijk drie, waaronder de prijs voor beste originele screenplay (door haar geschreven), de beste actrice (Holly Hunter) en de beste vrouwelijke bijrol (Anna Paquin).

Filmografie

  • An Exercise in Discipline - Peel (1982)
  • Passionless Moments (1983)
  • Mishaps of Seduction and Conquest (1984)
  • A Girl's Own Story (1984)
  • After Hours (1984)
  • Two Friends (1986) (televisie)
  • Dancing Daze (1986) (televisie)
  • Sweetie (1989)
  • Lees verder op Wikipedia