Boek
Nederlands

Ernest Hemingway is gecanceld : ter nagedachtenis aan Selim Lemouchi 1980-2014

Henk Van Straten (auteur)
+1
Ernest Hemingway is gecanceld : ter nagedachtenis aan Selim Lemouchi 1980-2014
×
Ernest Hemingway is gecanceld : ter nagedachtenis aan Selim Lemouchi 1980-2014 Ernest Hemingway is gecanceld : ter nagedachtenis aan Selim Lemouchi 1980-2014

Ernest Hemingway is gecanceld : ter nagedachtenis aan Selim Lemouchi 1980-2014

In de reeks:
Genre:
Een fotocurator wiens leven lijkt te zijn vastgelopen, probeert de masculiene man in zichzelf terug te vinden, te midden van een veranderende, 'ontwaakte' samenleving.
Onderwerp
Identiteit, Mannen
Titel
Ernest Hemingway is gecanceld : ter nagedachtenis aan Selim Lemouchi 1980-2014
Auteur
Henk Van Straten
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2020
286 p.
ISBN
9789038802626 (paperback)

Besprekingen

Klaagzang van een man in crisis

Henk van Straten wijdt een trilogie aan mannelijkheid. In het vlot geschreven tweede deel slaagt hij er niet in tot originele gedachten of observaties over het thema te komen. Ernest Hemingway is gecanceld bestaat vooral uit vermoeiend gejammer.

Mannen die het moeilijk hebben, ze zijn nooit ver weg. Zeker niet in de literatuur, waarvan een aanzienlijk deel gaat over mannen die zich niet thuis voelen in hun leven, wereld of tijd. Het beste moderne voorbeeld is het werk van Michel Houellebecq, die het patent heeft op eenzame, sneue figuren met een kansloze positie in de maatschappij.

In eigen land hebben we Henk van Straten (1980). Ook in zijn werk is de hoofdrol voor de 'mislukte' man. Soms is dat de schrijver zelf - denk aan zijn scheidingsperikelen in Berichten uit het tussenhuisje - en anders zijn het zijn hoofdpersonages wel. Vorig jaar verscheen Kwaad bloed, waarin een verbitterde zoon zijn ouders gruwelijk straft omdat ze hem niet hebben geleerd een echte man te worden. Deze spannende novelle was het eerste deel van Van Stratens 'wittemannentrilogie' en zijn nieuwe roman, Ernest Hemingway is gecanceld, is deel twee.

Een trilogie in het leven roepen waarmee je de witte man expliciet als thema benoemt, sug…Lees verder

Ernest Hemingway is gecanceld

 Eerste zin. Toen Julio Iglesias en ik op mijn veertigste verjaardag onder een hoopvol en dus leugenachtig lentezonnetje van de apotheek naar huis liepen zag ik voor mijn deur de twee mannen staan die verantwoordelijk zouden zijn – of toch op z’n minst indirect verantwoordelijk – voor mijn veroordeling tot zes jaar gevangenisstraf plus tbs.

De twee mannen die de verteller uit Henk van Stratens nieuwste roman in bovenstaande zin voor de deur ziet staan, zijn Ronnie en Bas van Boekel, vader en zoon, en allebei dakwerkers. Bas heeft een boodschap op het antwoordapparaat ingesproken, zegt hij, en hier zijn ze dan, waarna ze aan de keukentafel van de verteller uitgebreid koffie beginnen te drinken en die tot zijn ontsteltenis moet meemaken dat Julio Iglesias (de notoir eigenzinnige en stront vretende Spaanse dobermannpincher die zo genoemd werd omdat hij zo langdradig kan zingen als hij zich eenzaam voelt) meteen het kopje buigt voor Ronnie.

Er is iets met de verteller, beseft de vader- dakdekker al gauw, en inderdaad, de man is gescheiden en durft geen nieuwe relatie meer aan, gaat gebukt onder een depressie en ziet zich steeds verder in het nauw gedreven door de woke tendenzen die in het museum waar hij curator is de bovenhand dreigen te krijgen. Dat hij een fototentoonstelling over Ernest Hemingway heeft opgezet …Lees verder

Deze roman is het tweede deel van wat de auteur (1980) de ‘Witte mannen-trilogie’ noemt. Na de mini-gijzelingsthriller ‘Kwaad bloed’* staat nu opnieuw een in het nauw gedreven witte man centraal. De, als enige naamloze, hoofdpersoon, fotocurator in een museum, ziet zijn tentoonstelling over Hemingway ‘gecanceld’ worden door activisten die in protest komen tegen de te masculiene schrijver. Daarnaast is de hoofdpersoon uit de gratie geraakt door een klacht tegen hem over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zijn leven is tamelijk vastgelopen als op een dag dakdekker Ronnie van Boekel en diens zoon in zijn leven verschijnen. Zij nemen hem mee naar een les middeleeuws zwaardvechten, waar hij in gedachten de vijanden in zijn leven aan het zwaard rijgt. Als hij op een dag daadwerkelijk met dat zwaard een misdaad begaat en in de cel belandt, vindt hij daar zijn geluk en berusting. Een rijk boek dat optimaal de tijdsgeest anno 2020 raakt, actuele maatschappelijke kwesties aan de kaak stelt, e…Lees verder

De witte weifelaar die het niet weet

Henk van Straten geeft het woord aan de witte man, die zo onder vuur ligt.

Het tweede deel van Henk van Stratens zogeheten Witte mannen-trilogie heet Ernest Hemingway is gecanceld. En waarom is Hemingway gecanceld? Omdat hij een witte macho was uit een wereld die bij nader inzien niet meer deugt.

Ook de hoofdpersoon in Van Stratens boek (opzichtig niet Van Straten zelf, zwaar getatoeëerd, terwijl zijn protagonist tattoos juist haat) is een witte man en een boze ook. Maar een macho is hij niet, integendeel, hij is een onzekere weifelaar die niet weet wat hij van de wereld moet vinden, die twijfelt aan zichzelf, een intellectuele loser, een mislukt fotograaf en museumcurator, gescheiden vader van een zoon die, vreest hij, ooit dezelfde kant op gaat.

Tot Ronnie van Boekel in zijn leven komt, een eenvoudige dakdekker die met zijn zoon Bas de wankelmoedige curator zo ver weet te krijgen dat hij op middeleeuws zwaardvechten gaat. En al blijkt dat een extreem-rechts clubje met neo-nazistische sympathieën, hij steekt er toch wat van op: in…Lees verder