Boek
Nederlands
De verhalen van verschillende generaties Cubaanse vrouwen die getraumatiseerd zijn door giftige relaties, drugsgebruik, misbruik en gevangenschap.
Titel
Van vrouwen en zout
Auteur
Gabriela Garcia
Vertaler
Mary Bresser
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Of women and salt
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, © 2021
255 p.
ISBN
9789056726492 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Wij zijn kracht

Met haar debuut Van vrouwen en zout zet Gabriela Garcia zich op de kaart als een interessante nieuwe stem uit Latijns-Amerika.

De voorlopige oogst van dit jaar bedraagt anderhalf miljoen: mannen, vrouwen en kinderen die sinds januari aan de zuidgrens van de VS werden gearresteerd bij hun poging om in het land van president Biden een nieuw leven te beginnen. Anderhalf miljoen, het persbureau Reuters spreekt van een 'historisch aantal' maar veel meer dan een schokkend statistiekje zijn die Mexicanen, Haïtianen, Salvadoranen of Cubanen evenwel niet. Wat bracht hen naar het detentiecentrum in Texas, waarom besloten ze het nog een keer te proberen, ondanks eerdere deportaties en het risico nu als 'veelpleger' een zwaardere boete te worden opgelegd? Wie lieten ze achter, wat dachten ze te vinden? En hoe vergaat het die miljoenen andere hispanics ondertussen, die al dan niet legaal een eigen plek vonden in pakweg Miami?

Toegegeven, de alom bejubelde Valeria Luiselli meent het in Vertel me het einde te hebben over de onbegeleide minderjarigen die de maanden- en vaak jarenlange tocht naar de VS maken. A…Lees verder

De krachtige moeders en dochters in deze aangrijpende debuutroman hebben te maken met destructieve mannen en mensonterende situaties in diverse landen. Cuba is het decor van veel van de verhalen die spannen over meerdere generaties, o.a. over de enige vrouwelijke sigarenroller in Cuba en over de strijd van Fidel Castro. De Cubaans-Amerikaanse Jeanette is de hoofdpersoon. Ze is een losgeslagen drugsverslaafde met een giftige relatie, vervreemd van haar moeder ondanks aanzienlijke financiële steun. Ze laat haar moeder een reis naar haar oma in Cuba betalen, maar het bezoek voldoet niet aan haar rooskleurige verwachtingen. Jeanettes buurvrouw geeft een contrastrijk beeld van immigratie. De immigratiedienst haalt haar op zonder te wachten tot haar dochter Ana thuiskomt. Uiteindelijk worden moeder en dochter herenigd en vervolgens gedeporteerd. Deze onsamenhangende roman zou beter zijn geweest als een compilatie van korte verhalen; er zijn te veel vertellers en de verhalen volgen geen tijd…Lees verder