Boek
Nederlands
Autobiografisch relaas van een joodse vrouw, die als kind samen met haar tweelingzus in Auschwitz werd onderworpen aan de wrede experimenten van dokter Mengele..
Titel
De tweeling van Auschwitz
Auteur
Eva Mozes Kor 1934-2019 Lisa Rojany
Vertaler
Els Franci-Ekeler
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The twins of Auschwitz
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2021
192 p. : ill.
ISBN
9789026156250 (paperback)

Besprekingen

Eva Mozes (1934-2019) en haar tweelingzus Miriam (1934-1993) groeien op in een welvarend Roemeens boerengezin. In 1944 worden ze getransporteerd naar Auschwitz waar ze worden onderworpen aan de beruchte experimenten van nazi-arts Mengele.Na de bevrijding verblijven ze vijf jaar in het communistisch geworden Roemenië om vervolgens te emigreren naar Israël waar ze 'voelden dat we eindelijk thuis waren'. Door haar huwelijk verhuist zij in 1960 naar Amerika waar zij zich op allerlei wijzen en zeer gepassioneerd inzet voor het levendig houden van de herinnering aan de Holocaust. Opmerkelijk bij dit alles en door haar zelf ook in praktijk gebracht, is haar geheel eigen opvatting van het begrip vergeving: 'Mijn vergiffenis heeft niet te maken met de daders. Het gaat om zelfgenezing, zelfbevrijding en zelfverwezenlijking'. Deze vergeving heelt de ziel en maakt werkelijk vrij.En kan anderen vrij maken. Een belangrijk document humain dat getuigt van grote geestkracht en verwijst naar nieuwe weg…Lees verder

Over Eva Mozes Kor

Eva Mozes Kor (Port (Roemenië), 31 januari 1934 – Krakau (Polen), 4 juli 2019) was een Amerikaans-Roemeense holocaustoverlevende. Zij is vooral bekend omdat zij pleitte voor vergevingsgezindheid richting de nazis's.

Levensloop

Mozes Kor werd geboren in Roemenië als de dochter van Alexander en Jaffa Mozes, boeren en de enige joodse inwoners in de streek. Zij had drie zussen, waaronder haar tweelingzus Miriam. In 1940 werd haar woonplaats bezet door Hongaarse troepen.

Aanvankelijk viel het mee met de Jodenvervolging in Roemenië, maar in 1944 werd de familie overgebracht naar het getto in Șimleu Silvaniei. Er waren onvoldoende woningen, zodat de familie zelf met doeken een tent maakte. Een paar weken later werd het gezin gedeporteerd naar Auschwitz. Daar werden Mozes' ouders en haar zussen Edit en Aliz direct overgebracht naar de gaskamers, maar zij werd samen met haar tweelingzus Miriam geselecteerd voor de medische experime…Lees verder op Wikipedia