Boek
Nederlands

Phoenix : de memoires van Abel Sikkink

Bert Wagendorp (auteur)
+1
Phoenix : de memoires van Abel Sikkink
×
Phoenix : de memoires van Abel Sikkink Phoenix : de memoires van Abel Sikkink

Phoenix : de memoires van Abel Sikkink

In de reeks:
Winterswijk, 1847. Abel Sikkink is acht jaar oud als zijn ouders besluiten te emigreren naar Amerika. Maar het noodlot slaat toe en het schip waarmee ze naar hun eindbestemming varen, de Phoenix, vergaat. Abel overleeft als enige uit het gezin de ramp. Hij groeit op in een klein dorp in Wisconsin, tot hij zijn vleugels uitslaat en zijn vriend Kalle achternareist, die in New York carrière maakt als
Titel
Phoenix : de memoires van Abel Sikkink
Auteur
Bert Wagendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2022
397 p. : ill.
ISBN
9789493256187 (hardback)

Besprekingen

Het ongeluk tegemoet gevaren

Bert Wagendorp schrijft een meeslepende historische roman over een (fictieve) nazaat van Oost-Nederlandse emigranten die in 1847 verdronken in Lake Michigan.

Als in de nacht van 21 november 1847 de stoomboot Phoenix in brand vliegt, vlucht de bemanning met de enige twee reddingsboten het onstuimige Lake Michigan op, de kapitein voorop.

De 135 emigranten uit de Oost-Nederlandse regio Achterhoek die op weg zijn naar Sheboygan, naar een fonkelnieuw, beter leven, hebben geen schijn van kans. 124 van hen vinden de dood in die hel van water en vuur, de meeste slachtoffers zijn kinderen. In Bert Wagendorps historische roman Phoenix, het eerste deel van de trilogie De memoires van Abel Sikkink, overleeft een negenjarig jongetje de ramp.

Vijf jaar geleden werd er in Winterswijk, waar de meeste onfortuinlijken vandaan kwamen, een monument onthuld ter nagedachtenis aan de ramp waarvan de precieze toedracht nooit is achterhaald. Er gaan verhalen dat er te weinig water in de stoomketel zat, dat de bemanning stomdronken was.

Tussen 1840 en 1890 vertrokken 2.700 van de 7.000 inwoners van Winterswijk naar de VS, om economische en r…Lees verder

Over Bert Wagendorp

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Bert Wagendorp (Groenlo, 5 november 1956) is een Nederlands schrijver en journalist.

Biografie

Bert Wagendorp was leerling aan het Emelwerda College in Emmeloord en studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij enige tijd werkzaam als copywriter in de reclame. In 1985 werd hij sportverslaggever bij de Leeuwarder Courant. In 1988 verhuisde hij naar de Volkskrant. Voor die krant versloeg hij tussen 1989 en 1994 zes keer de Tour de France. Van 1996 tot 2000 was hij correspondent in Londen. In 1995 verscheen zijn roman De Proloog, de beklemmende beschrijving van een doorwaakte nacht van een wielrenner die de proloog van de Tour de France moet winnen. Het boek werd in 2001 in het Duits vertaald (Der Prolog).

In mei 2013 verscheen de roman Ventoux. Het boek werd door het boekenpanel van het tv-programma De Wereld Draait Door uitgeroepen tot B…Lees verder op Wikipedia