Boek Nederlands

Hoe mijn vader werd verwekt

Bart Meuleman (auteur)

Hoe mijn vader werd verwekt

Bart Meuleman (auteur)
Het was een oude vrouw zoals er duizenden zijn, maar in haar kwade ogen en aan haar grauwe vel zag ik op slag al het slechte waartoe ze in staat was geweest. Ik zag het des te beter omdat op haar schoot, in een wollen truitje en met glimmende schoentjes met riempjes, mijn vader zat, met een blik, verschrikt, die mij vreemd was.

Het geheim van zijn afkomst deelt Jos Meuleman al
Titel
Hoe mijn vader werd verwekt
Auteur
Bart Meuleman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
207 p.
ISBN
9789021407784 (paperback)

Besprekingen

In de Kempen wordt vooral gezwegen

Roman. In de prangende roman Hoe mijn vader werd verwekt ontrafelt Bart Meuleman de herkomst van zijn vader, een 'brave, goedmoedige' man 'bezwaard met een geschiedenis'.

Met een intense vasthoudendheid cirkelt regisseur, dichter en schrijver Bart Meuleman (°1965) de laatste jaren rond de residu's van zijn Kempense jeugd én die van zijn voorouders. In het voetspoor van Maurice Gilliams, Koen Peeters en Leo Pleysier leverde hij proza af dat door zijn aparte toonzetting toch weer een categorie op zichzelf blijkt te vormen.

Zo gaf hij in zijn uitstekende prozadebuut De jongste zoon (2014) een aparte invulling aan de adolescentenroman, waarbij hij regelmatig essayistische zijwegen insloeg. In het bibliofiel uitgeven Kijkverdriet verkende hij diverse schakeringen van schaamte.

Vlaamse klei

Nu steekt Meuleman zijn handen nog dieper in de Vlaamse klei, maar zonder dat je het gevoel krijgt een heimatroman te lezen (terwijl alle tekenen er wél op wijzen). In Hoe mijn vader werd verwekt licht hij het doopceel van zijn vader, 'de ietwat goedmoedige, komische figuur die ik na al die jaren in hem was gaan zien', 'een man di…Lees verder

In de stille Kempen

Bart Meuleman ging op zoek naar de geheimgehouden afkomst van zijn vader en schreef een intiem papieren monument.

'Als een Kempische hoeve een taal zou spreken, dan die van het zwijgen', meldt schrijver en regisseur Bart Meuleman in zijn jongste boek, Hoe mijn vader werd verwekt. Spreken is zilver, zwijgen is goud, dus. Meulemans vader Jos is geen uitzondering. De schrijver zet zijn Kempische pa neer als een bedachtzame, onopvallende man, een klein leven in een kleine, dorpse wereld. Niemand vermoedt dat hij al een leven lang een geheim met zich meetorst, dat hem misschien heeft gemaakt tot wie hij is: een aimabele vader die geen weerstand bood, en tegen wie je je als kind onmogelijk kon afzetten - 'ergerniswekkend'.

Pas op zijn 73ste vertrouwt hij zijn geheim toe aan zijn jongste zoon: hoe zijn moeder, een rijke boerendochter, een vrijer had die door haar vader te min werd bevonden en naar het verre Brugge werd gestuurd om er te 'dienen' bij rijke winkeliers, 'om het zot eruit te krijgen'. En hoe ze daar werd bezwangerd door de zoon des huizes. De baby werd haar afgenomen en de eerste …Lees verder

Hoe mijn vader werd verwekt

Eerste zin. ‘En dan nog iets,’ zei hij terwijl hij voor zich uit bleef kijken, de handen op het stuur.

Bart Meuleman was door zijn vader net opgehaald aan het station. Ze tuften met een snelheid van een dertigtal kilometer per uur huiswaarts en ondertussen vertelde de man over het bloemenzaad dat hij gratis had gekregen en over de gezwollen benen van buurvrouw Bertha, tot hij opeens zei: ‘En dan nog iets, uw grootvader was mijn vader niet.’ Meuleman had er al geruchten over opgevangen, maar zijn vader had het er zelf nog nooit over gehad, over zijn moeder Anna die in de jaren twintig uit haar Kempische dorp was weggestuurd om in Brugge bij een winkeliersgezin te gaan dienen en daar zwanger was geraakt. Hij was die baby, vertelde vader, die meteen na zijn geboorte bij zijn moeder was weggehaald om door een engeltjesmaakster te worden grootgebracht. Of eerder verwaarloosd, want de kleine Jos Meuleman kreeg amper eten en kwam onder het schurft te zitten.

Vier jaar na De jongste zoon , de autobiografische roman waarin Bart Meuleman beschreef hoe hij het als zoon van e…Lees verder