Boek Nederlands

De boekhandelaar van Kaboel : een familie in Afghanistan

Åsne Seierstad (auteur)

De boekhandelaar van Kaboel : een familie in Afghanistan

Åsne Seierstad (auteur)
De Noorse oorlogscorrespondente, die vlak na het verdrijven van het Talibanbewind enige maanden bij een Afghaanse familie woonde, geeft met name een beeld van het leven van de vrouw.
Titel
De boekhandelaar van Kaboel : een familie in Afghanistan
Auteur
Åsne Seierstad
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Bokhandleren i Kabul
Uitgever
Breda: De Geus, 2003
287 p.
ISBN
90-445-0324-3

Besprekingen

In de oorlog tegen de Taliban volgde de Noorse journaliste Åsne Seierstad de Noordelijke Alliantie in haar mars naar Kaboel. Eens daar richtte zij haar aandacht op een bijzondere figuur, Soeltan Khan, een boekhandelaar die er prat op ging de grootste boekenverzameling ter wereld over Afghanistan te hebben, zo'n acht- tot negenduizend titels. Na de val van de Taliban hoopte hij zijn collectie openbaar te maken voor het Afghaanse volk en internationale wetenschappers, alsook zijn boekhandelimperium uit te breiden. Maar de kritische ideeën van Soeltan over zijn land vloekten in Seierstads ogen met zijn autoritaire optreden in zijn eigen gezin. Dit contrast wou de journaliste verder verkennen en daartoe werd zij deel van de familie Khan.

Naast het verslag van Soeltans professionele activiteiten (o.m. de piraatdrukkerij in Pakistan), krijgen we in dit boek vooral een soort etnografie van een Afghaanse familie. Seierstad slaagt erin een realistisch en gedetailleerd beeld weer te geve…Lees verder
Åsne Seierstad verbleef als oorlogscorrespondente in Afghanistan waar ze eind september 2001 heen reisde, vlak na de aanslag op het WTC te New York. Haar boek gaat over de periode vlak na de gevechten. Zij verbleef enkele maanden in het gegoede middenklassegezin van boekhandelaar Soeltan Khan in Kaboel. Dit resulteerde in een zeer boeiende en verhelderende kijk achter de schermen. Vooral de zelden of nooit belichte - en veelal schrijnende - levens en gevoelens van vrouwen komen goed voor het voetlicht. Parallel aan het reilen en zeilen van de uitgebreide familie beschrijft zij de recente ontwikkelingen in Afghanistan. Seierstad is journaliste. Haar stijl is direct, helder maar ook betrokken. Ze heeft oog voor details, voor het ongewone en voor sociale aspecten. Haar gastfamilie bestrijdt inmiddels de versie van de schrijfster van de familieverhoudingen. Paperback; kleine druk.