Boek
Nederlands

Moorddadige identiteiten

Amin Maalouf (auteur)
+1
Moorddadige identiteiten
×
Moorddadige identiteiten Moorddadige identiteiten

Moorddadige identiteiten

In de reeks:
Genre:
Filosofisch essay over de risico's van een tribale identiteitspolitiek en een pleidooi voor diversiteit en respect voor culturele verschillen.
Titel
Moorddadige identiteiten
Auteur
Amin Maalouf
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les identités meurtrières
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2021
218 p.
ISBN
9789002269332 (paperback)

Besprekingen

Dit klassiek geworden essay dateert uit het einde van de vorige eeuw, de nadagen van de burgeroorlog in Joegoslavië en van de genocide in Ruanda. Het is geschreven vanuit de ervaringen van de auteur (1949) in zijn geboorteland Libanon, waar de maatschappij cultureel en institutioneel is opgedeeld in streng van elkaar gescheiden religieuze groepen. Dat ‘tribalisme’ ziet Maalouf in het Westen groeien. En het zet hem aan het denken over de betekenis van identiteit en diversiteit. Identiteit is volgens hem het individuele resultaat van tal van achtergronden, invloeden en groepen waartoe een mens behoort. Waar het mis gaat, is als mensen één aspect van de individuele identiteiten in hun gemeenschap als uitgangspunt nemen voor een tribale identiteitspolitiek. Vanuit een humanistische filosofie op culturele diversiteit reflecteert Maalouf in algemene zin op de grote trends van de huidige tijd. Voor een beter begrip daarvan zijn deze vlot leesbare beschouwingen absoluut de moeite waard voor e…Lees verder

Over Amin Maalouf

Amin Maalouf (Arabisch: أمين معلوف ['amīn maʕlūf]) (Beiroet, 25 februari 1949) is een Frans-Libanees schrijver en voormalig journalist.

Biografie

Afkomst en opleiding

Malouf is geboren in Beiroet, brengt zijn eerste levensjaren door in Egypte en groeide op in Libanon. Zijn vader was een bekend journalist en ook dichter en schilder. Hij stamde uit een in de 19de eeuw tot het protestantse presbyterianisme bekeerde familie. Zijn moeder komt uit een Franstalige maronitische familie met wortels in Istanboel.

Amin gaat naar een Franstalige jezuïetenschool, het Notre-Dame de Jamhour college (zijn drie zussen gingen naar de nonnenschool van Besançon). Hij studeerde sociologie en economie aan de katholieke Université Saint-Joseph en ontmoet aldaar Andrée met wie hij in 1971 trouwde. Hij ging werken als journalist.

Loopbaan in FrankrijkLees verder op Wikipedia